Leidinggevende in Crisistijd?

Zonder stress, geen groei!

door Maarten van der Zanden van https://peoples.hr/

Pats, boem. Daar is het dan: het corona virus. Met een enorme impact werpt het ons terug op de basale dingen van het leven. Ook bij mij komen uitdagingen op het werk en zorgen thuis ineens allemaal samen. Het gevolg: een stressreactie. Stress die kan leiden tot uitval, maar ook groei is mogelijk! Iets waar je als Ondernemer en Leidinggevende gebruik van kan maken wanneer je alert bent. Het is begrijpelijk dat je bij het opschuiven of zelfs wegvallen van werk stress ervaart. Je draagt nogal een verantwoordelijkheid. Je zoekt de beste kansen uit voor jouw en je mensen. Het mooie is dat er zonder enige vorm van stress voor mensen ook vaak geen groei kan zijn. Het is juist deze ‘spanning’ die kan worden omgezet in actie… en met actie leer je.

Het is kunst om van een heftige gebeurtenis als deze zogenaamde Post Traumatische Groei (PTG) te realiseren. Met andere woorden: een heftige gebeurtenis die leidt tot een exponentiële groei van individu, organisatie en als land, zoals ik dat zelf graag zie. Hierin bedoel ik met groei niet dat de mensen naar de toestand voor het trauma terugkeren, maar dat ze zich verder ontwikkelen. PTG kan een positieve verandering teweegbrengen in de volgende domeinen: waardering van het leven en jezelf, het zetten van nieuwe prioriteiten, gevoel van grotere persoonlijke kracht, identificatie van nieuwe mogelijkheden, en verbeterde nabijheid van relaties. (Zoellner & Maercker, 2006).

Voorop staat, ieder mens is anders en heeft andere behoeften. Ieder mens zal dus ook anders omgaan met heftige ervaringen. Wat wel gemeenschappelijk is, is dat het leidt tot eerdergenoemde stress. Stress waarvan de negatieve gevolgen over een langdurige periode enkel te signaleren zijn door anderen. Met andere worden: in tijden van crisis zijn contact en feedback essentieel voor groei en zelfbewustzijn.

Leidinggeven in crisistijd

Als leidinggevende/manager zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die ‘Post Traumatische Groei’ te bereiken. Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid. Geef dit dus ook. Wees open en transparant, en geef ook aan als je dingen niet weet. Een directieve stijl van leidinggeven werkt in crisistijd. Aandachtspunten voor een positief effect hierin zijn: veerkracht, optimisme en een Active Coping (oplossingsgerichtheid).

Geef het goede voorbeeld. Met andere woorden: door zelf positief te blijven en dit uit te stralen, goed voor jezelf te zorgen een ritme aan te geven, en ‘’Always be aware of your environment’’, daarmee help je als leider je team. Een voorbeeld wat anderen automatisch volgen. Iets wat me doet herinneren aan het advies wat Generaal Middendorp ons (5 studenten Toegepaste psychologie) tijdens een persoonlijk interview gaf en ik hoef jullie denk ik niet uit te leggen wat een indruk dat op mij heeft gemaakt.

‘’Always be aware of your environment’’

Generaal Middendorp

Een praktische vorm waar ze bij Defensie al jaren mee werken en wij ook een voorstander van zijn is het buddy-systeem: koppel medewerkers aan elkaar als buddy’s, die verantwoordelijk zijn voor elkaar. Bij bijvoorbeeld teamactiviteiten, met het inwerken van nieuwe medewerkers en ook verder gedurende het jaar. Het stimuleert mensen naar elkaar om te kijken en helpt ze goed voor elkaar zorgen. Zeker wanneer ze samen (online/offline) pauze nemen en ook soms even een spelletje doen.

Als laatste wil ik een waardevolle invalshoek met je delen, namelijk vanuit de TMA-Methodiek. De inzichten helpen je om te weten welke behoeftes en talenten jijzelf en anderen hebben. Een brede toepasbaarheid en inzichten met praktische handvatten om nog makkelijker in te spelen op de huidige situatie. Snel te schakelen tussen de behoefte van je medewerkers en die van jezelf, daar de juiste vragen over stellen helpt uiteindelijk om in te spelen op die groei en ontwikkeling die schuilgaat in stress. Een uitdaging, dat zeker. Maar des te sterker kan je hier samen uit komen.

Praktische voorbeelden vanuit Talenten (TMA)

''Mensen met veel behoefte aan contact die nu thuiswerken (Talent -> Verbinden)''

Zij ervaren waarschijnlijk een uitdaging om deze behoefte juist nu te vervullen en kunnen energie verliezen in deze situatie. Belangrijk dus om mogelijkheden te ontdekken om dit online te vervullen.

''Mensen met weinig behoefte aan steun, (Talent -> Zelfredzaam)''

Deze mensen vinden het fijn om zelfstandig te werken, problemen op te lossen en om op een boodschap gestuurd te worden. Vaak is hun antwoord als je vraagt of ze hulp nodig hebben “Nee”. Deze zelfstandigheid is fijn alleen kwetsbaarheid en emoties tonen zit minder in de aard van dit beestje.

'Mensen met weinig behoefte aan orde & structuur (Talent -> Creatief)''

Deze mensen kunnen aan de bak! Nieuwe omstandigheden vragen om creativiteit en er zijn tal van uitdagingen om oplossingen voor te bedenken. Dit vinden deze mensen fijn... maar in hectische en praktische situaties het overzicht verliezen. Het bedenken is 1 maar het concretiseren zit meer in het tegenovergestelde talent wat weer goed is om te weten voor het onderling samenwerken. In deze tijd is het ook mogelijk dat ze wat meer moeite hebben met een dagritme aanhouden en om regelmatiger te eten. Help hen met werk tijden, pauzes en blokken aanhouden en spreek bijvoorbeeld af samen de werkdag af te sluiten. Naast een ‘’Stand up’’, dus ook een ‘’Sit down’’ .

Hoe kunnen wij jou en jou als leidinggevende helpen?

Mocht je dit lezen en over een TMA Talentenanalyse beschikken? Dan raden we aan om deze eens te bekijken en bij jezelf na te gaan: wat heb ikzelf nodig? Hoe kan je je behoeftes invullen? En hoe kan je je talenten optimaal inzetten? Heb je behoefte aan inspiratie, advies of een Talent Coach?

Wij nodigen je uit om contact op te nemen via Peoples HR met één van onze TMA gecertificeerde Peoples consultants en Team Coaches..
Maken jullie als organisatie gebruik van de TMA methodiek? Kijk dan naar het online dashboard om te zien wat jouw groep nodig heeft. (Mocht je niet weten wat het is of heb je wellicht andere vragen, ik help je graag verder....

Bron: Maarten van der Zanden van Peoples HR
Managing Consultant | Peoples | Talent Ontwikkeling & Beloning

Start ook met TMA

Consultants

Als consultant begeleid je je klanten door TMA Talent Management te implementeren. Je gaat uit van positieve psychologie.

Organisaties

Als organisatie wil je de TMA positieve psychologie instrumenten en TMA Talent Management Methode implementeren in je eigen organisatie.

Coaches

Als coach geloof je in positieve psychologie, talent en mogelijkheden die het verschil maken voor de kandidaten die je begeleidt.

Vrijblijvend meer info over TMA

Error