TMA zorgt voor de Zorg!

In deze zware en hectische tijd willen wij de zorgmedewerkers aandacht geven door kosteloos een talentpakket aan te bieden. Zo kunnen zij ontdekken wat hun talenten zijn, waar ze blij van worden en wat ze energie geeft! De gesprekken na de analyse worden gevoerd door TMA Professionals vanuit onze community. Zij staan achter deze actie en bieden het gesprek daarom kosteloos aan. Om te beginnen bieden we tien talentpakketten aan!

‘Ik twijfelde heel veel aan mezelf’

Karen van de Groep, afdelingshoofd polikliniek Cardiologie en Longziekten bij het Reinier de Graaf Gasthuis.

,,Als ik niet snel genoeg resultaat bereikte in mijn werk, ging ik twijfelen aan mezelf. Zelfs als anderen wel van mijn kunnen overtuigd waren. Complimenten kon ik maar slecht ontvangen, dus ik bleef onzeker op de werkvloer. De P&O-adviseur dacht dat het mij wel zou helpen om een TMA Talentenanalyse te doen, zodat ik zelf ook kon zien waar mijn kracht ligt.

Ik was me heus al wel bewust van bepaalde talenten, maar nu heb ik inzicht gekregen in hoe ze elkaar versterken of verzwakken. Zo ben ik bijvoorbeeld erg ambitieus en heb ik een sterke competitiedrang, maar ook een lage eigenwaarde en ik ben bang om fouten te maken. Daardoor werk ik altijd te veel en kan ik moeilijk loskomen van mijn werk.

Dat ambitieuze wil ik zeker niet verliezen, want dat is natuurlijk ook een mooie kwaliteit, maar ik ben me nu bewuster van het feit dat ik niet altijd door hoef te gaan. Ik maak dus ook bewust de keuze om dat niet continu te doen en juist meer los te laten en te ontspannen. Een andere eyeopener is dat dat eeuwige twijfelen aan mezelf niet nodig is. Ik heb nu gezien dat het nemen van verantwoordelijkheid en leiderschap en het onafhankelijk handelen van nature in me zit.

Dat weten, vergroot mijn zelfvertrouwen.

Ik sta sterker in mijn schoenen, ben minder makkelijk uit het veld geslagen. En als ik een keer iets persoonlijk opvat, lig ik er niet meteen drie nachten wakker van. Dat deed ik voorheen wel. Het lukt me ook beter om complimenten te ontvangen. Een leerdoel wat ik voor mezelf heb gesteld, is mijn successen vieren. Daar stapte ik normaal overheen, nu voel ik dat het juist belangrijk is om daar even bij stil te staan.”

‘Misschien word ik wel gelukkig van even niet leidinggeven’

Caroline van Herpen is manager OK bij het Reinier de Graaf Gasthuis.

,,Mijn functie komt binnenkort te vervallen en ik weet nog niet precies wat ik ga doen. Dat is eigenlijk voor het eerst in vijftien jaar, waarin ik van de ene naar de andere leidinggevende functie ging. Voor de functie van manager OK ben ik drie jaar geleden gevraagd. Het is een vrij unieke functie: je vormt de laag tussen de leidinggevende en de zorgeenheid waar de afdeling onder valt. Maar dit is de enige afdeling in ons ziekenhuis waar deze functie bestaat en er is nu besloten om het anders aan te sturen.

Ik sta er zeker achter dat deze functie vervalt. Het ziekenhuis wil me ook graag houden, dat sterkt me natuurlijk, maar de vraag is nu: welke functie past er dan bij mij? Een vervolgstap zou kunnen zijn: manager planbare zorg, een functie waar ik al jaren over twijfel. Twee jaar geleden deed ik een assessment om te kijken of het iets voor me zou zijn en daar kwam niet een duidelijk antwoord uit. Onlangs was er een vacature en solliciteerde ik toch.

Ik zou het kunnen, zo kreeg ik te horen, maar zou ik er blij van worden? Daar lag de twijfel. Even voelde ik paniek. Want: mijn functie vervalt en wat zou ik gaan doen als ik geen manager planbare zorg werd?

Kort daarop deed ik de TMA Talentenanalyse, op aanraden van de P&O-adviseur. En zei de TMA Professional in het daaropvolgende gesprek tegen me: ‘Misschien moet je even niet meer leidinggeven?’ Want ik kan het wel, maar inderdaad: word ik er op dit moment niet blijer van om eens een andere kant van mezelf te ontdekken en iets te gaan doen wat me meer energie oplevert? Zo had ik er zelf nog nooit naar gekeken, maar het voelde alsof er een zaadje werd geplant.

Concreet heb ik dus nog geen nieuwe baan, maar ben ik dankzij dit alles in het stadium gekomen dat ik naar andere functies kijk dan ik de afgelopen vijftien jaar heb gedaan. Dat ik die stap nu durf te nemen en daar vanuit mijn werkgever ook de tijd voor krijg, voelt als een cadeau. Ik zeg niet dat ik nooit meer wil leidinggeven, maar ik wil de andere opties onderzoeken. Zo heb ik onlangs een project gedaan en blijk ik iets ‘from scratch’ opbouwen heel leuk te vinden.

Als je me vijf jaar geleden had gezegd dat ik een functie als projectleider overwoog, had ik gezegd: dat is niks voor mij! Nu denk ik: misschien word ik daar wel heel gelukkig van.”

‘Wil ik echt hogerop of haal ik genoeg voldoening uit mijn functie?’

Esther van Bergenhenegouwen is MDL-consulent bij de polikliniek Maag-Darm-Leverziekten van het HagaZiekenhuis.

,,Het gevoel hebben dat ik trots kan zijn op wat ik heb bereikt: misschien is dat wel de belangrijkste drijfveer om een extra opleiding te overwegen. Ik ben verpleegkundige en zou verpleegkundige-specialist kunnen worden. Toch twijfel ik enorm. Die nieuwe functie betekent ook meer verantwoordelijkheid. Wil ik die extra verantwoordelijkheid wel?

Mijn leidinggevende stelde voor om een TMA Talentenanalyse te maken om uit te vinden wat bij me past. De vragenlijst alleen al gaf me inzichten, maar het gesprek wat volgde nadat het verslag klaar was, was echt een eyeopener. Ik blijk niet ontzettend ambitieus te zijn en een tikkie onzeker. Moet ik dan een opleiding gaan doen of zit ik misschien al op mijn plek?

Vooral dat laatste is iets waar ik veel meer naar ben gaan kijken. Er wordt vaak van je verwacht dat je doorleert. En misschien verwachtte ik dat dus ook van mezelf. Ik ben verpleegkundige geworden via een werk-leertraject, terwijl mijn broers allebei de universiteit hebben gedaan. Ik wil ook laten zien wat ik in mijn mars heb. Maar weegt dat op tegen het feit dat ik nu werk doe wat ik super vind en waarin ik nog steeds heel veel leer?

Nieuwe kennis opdoen, vind ik namelijk wel echt belangrijk. Tien jaar geleden ben ik van de verpleegafdeling naar de polikliniek Maag-Darm gegaan, die ik heb helpen opzetten. En sinds een paar jaar heb ik de nieuwe patiëntencategorie - leverpatiënten - ook helemaal opgezet. Mijn werk is dus allesbehalve saai of routinematig voor mij.

Ik ben er nog niet helemaal uit, maar voor mijn gevoel kan ik nu een weloverwogen keuze maken. Dankzij de TMA heb ik een bredere blik gekregen, ook naar mezelf en mijn collega’s toe. Zo kreeg ik van een arts weleens te horen dat ik ‘zo zwart-wit denk’. Dat begreep ik nooit, maar nu zie ik in dat iemand het toch zo kan interpreteren. Ik heb me voorgenomen daar meer rekening mee te houden.

Het mooie is: iedereen heeft een eigen ‘plaatje’ en als je dat weet, wordt het ook makkelijker om met elkaar samen te werken.”

‘Ik heb ontdekt wat mijn kwaliteiten zijn’

Mirjam Offringa is kinderdiabetesverpleegkundige in het HagaZiekenhuis.

,,Al 22 jaar werk ik in deze functie. Daarvoor was ik kinderverpleegkundige, ook in het Haga Ziekenhuis. In mijn team ben ik degene die er het langst zit. Dat voelt soms gek.

Ik zou best een andere richting op willen. Mijn werk is leuk en ik heb aanvullende opleidingen gedaan, dus ik heb me in al die jaren zeker ontwikkeld. Maar het lijkt me leuk om te kijken wat ik nog meer zou kunnen. Dat heb ik ook besproken met mijn leidinggevende, die aangaf dat de TMA Talentenanalyse iets voor mij zou kunnen zijn. Dat voelde als een cadeautje. Mijn werkgever heeft niet meteen zoiets van ‘o jee, straks gaat ze weg’, maar denkt mee. En geeft me handvatten om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn.

De analyse heeft me een bepaald gevoel van zekerheid opgeleverd en meer focus. Ik weet nu wat mijn kwaliteiten zijn en dat sterkt me in het idee dat ik een stap kan zetten. Ik was altijd heel erg gericht op het nu, op mijn werk goed doen, maar niet veel verder kijken. Nu wil ik meer stilstaan bij wat ik kan en wat ik wil doen. Ik blijk bijvoorbeeld vrij ondernemend te zijn, terwijl ik zelf niet wist dat dat in me zat. Maar daar kan ik misschien wel wat mee.

Het hoeft niet allemaal nu anders, maar ik wil wel de tijd nemen om te onderzoeken wat nodig is om nog een stap te zetten. Zodat ik niet op mijn 67e terugkijk op mijn carrière en moet concluderen dat ik er niks mee heb gedaan.”

‘Nu weet ik wat de juiste keuze is’

Myrthe van der Heijde is hbo-verpleegkundige op de verpleegafdeling Heelkunde van het HagaZiekenhuis.

,,Specialiseren of verbreden? Je stroomt in mijn vak snel door naar iets nieuws, dus na tweeënhalf jaar op de afdeling Heelkunde is het voor mij ook tijd om me te oriënteren op mijn volgende stap. Maar hoe weet je waar je goed aan doet? Ik vind heel veel leuk en weet niet zo goed wat ik wil, dat maakt me een beetje onrustig.

Mijn leidinggevende opperde een tijdje terug dat ik een TMA-talentenanalyse zou kunnen doen om uit te zoeken wat bij me past. De uitkomst bevestigde mijn gevoel, want stiekem voelde ik wel meer voor verbreden, maar ik miste het zelfvertrouwen om dat naar mezelf uit te spreken. Ook dacht ik: als ik verschillende dingen ga doen, maak ik ze misschien niet allemaal af. Maar uit mijn TMA komt juist dat ik dat wel kan. Bijzonder, dat je jezelf eigenlijk best goed blijkt te kennen, maar er toch dingen zijn die je zelf (nog) niet helemaal ziet.

Grappig ook, uit de TMA bleek dat een leidinggevende of organiserende functie niet bij me past. Dat had ik al ontdekt toen ik mijn eerste studie deed: Muziekmanagement. De muziekkant vond ik heel leuk, de managementkant niet en ik ben dus na anderhalf jaar gestopt. Ik wilde iets praktisch doen en ben overgestapt naar de hbo-opleiding Verpleegkunde.

Mijn conclusie voor nu is dat ik wellicht te snel ben uitgekeken op een specialisatie en dat een stap naar een afdeling waar ik me meer kan verbreden beter bij me past. Wanneer die stap komt, weet ik nog niet. Ik heb het prima naar mijn zin op de afdeling waar ik nu werk en ik heb leuke collega’s. Ik vind het moeilijk om iets wat ik zo leuk vind los te laten. Aan de andere kant heb ik behoefte aan nieuwe prikkels en wil ik mezelf verder ontwikkelen.

Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen door de TMA; weet nu dat het pad wat ik wil volgen goed is. En wat de juiste keuze is voor mij. De twijfel is weg.”

Vrijblijvend meer info over TMA in de Zorg

Error