De week van HSP: Hoe je hoogsensitiviteit als kracht in plaats van als last kunt ervaren

De week van HSP: Hoe je hoogsensitiviteit als kracht in plaats van als last kunt ervaren

Het is de week van hoogsensitiviteit en daarom vroeg TMA aan Larinda Bok die alles weet over hoogsensitiviteit en het toepassen van de TMA, een gastblog te schrijven.

Hoogsensitief is niet iets dat je kunt worden, je wordt ermee geboren. In deze blog lees je hoe je hoogsensitiviteit als talent in plaats van als last kunt ervaren.  Ongeveer één op de vijf mensen heeft een aangeboren gevoeligheid voor prikkels.

Hoewel hoogsensitiviteit is aangeboren bepaalt de omgeving voor een groot deel hoe een hoogsensitief persoon (HSP) zich voelt en functioneert. De diepgaande verwerking heeft hier een groot aandeel in. 

Diepgaande verwerking

Hoogsensitieve personen hebben een diepgaande verwerking. Dat houdt in dat zij, voordat zij in actie komen, eerst de situatie bekijken, dan de kansen en risico’s inschatten en dan pas in actie komen. Zij hebben dus even tijd nodig alvorens ze kunnen reageren. Gun jezelf de tijd en geef de ander de tijd.

Problemen met hoogsensitiviteit

Sommige HSP’s zijn extreem gevoelig voor afwijzing. Dit kan erg vermoeiend zijn. Als je continue denkt dat de ander het beter weet, ga je aan jezelf twijfelen en zoek je bevestiging en goedkeuring van anderen. Daarom is het zó ontzettend belangrijk te weten welke talenten je hebt om deze ten volle te kunnen omarmen. De Talenten Motivatie Analyse (TMA) is hier een prachtig instrument voor. Heel helder en duidelijk brengt de TMA je grootste kracht in beeld. Bij veel HSP’s zie ik een groot zelfreflecterend vermogen, wat inhoudt dat iemand goed is in zichzelf onder een vergrootglas te leggen. Een zelfreflecterend persoon is, meer dan anderen, sfeergevoelig en emotioneel betrokken. Dit kan gaan neigen naar perfectionisme, onzekerheid en faalangst.

De meetbare positieve resultaten na enkele coachsessies, zoals vergroot zelfvertrouwen, meer incasseringsvermogen en verhoogde veerkracht verwonderen mij elke keer weer.

Niet alle HSP’s ondervinden problemen van hun hoogsensitiviteit

Als HSP ervaar je situaties intenser. De diepgaande verwerking ligt hieraan ten grondslag. Dit zorgt ervoor dat je andere behoeftes hebt dan niet hoogsensitieve personen. HSP’s hebben ook een diepe behoefte om ‘erbij te horen’.

In de TMA Talentenanalyse zie ik bij HSP’s vaak een hoge sociale empathie. Ik noem dit ook wel eens een grote ‘sociale antenne’. Daar bedoel ik mee: een sterk inlevingsvermogen waarmee iemand anderen goed kan aanvoelen en doorzien.

Het komt regelmatig voor dat een HSP de emoties en gevoelens van anderen zo intens voelt, dat deze bijna overgenomen worden. Hierdoor kan twijfel aan zichzelf ontstaan, met alle gevolgen van dien. Denk aan een laag zelfbeeld, overmatig helpen van anderen en daardoor zichzelf vergeten, of een verhoogd stressniveau.

Ook in deze situatie geldt: hoe beter je weet wie je bent, wat je kunt en wat je persoonlijke waarden zijn, hoe veerkrachtiger je wordt. Je herkent dan beter de valkuilen van hoogsensitiviteit.

Valkuilen van hoogsensitiviteit

  • Overprikkeling
  • Eenzaam gevoel
  • Gevoelig voor afwijzing

Kwaliteiten van hoogsensitieve personen

  • Werken vanuit hun hart
  • Sterk associatief vermogen
  • Creatief

Het helpt enorm om alle omstandigheden in je leven zodanig te optimaliseren zodat overprikkeling zoveel mogelijk voorkomen wordt. Dit doe je onder andere door voldoende herstelmomenten in te bouwen.

De ideale werknemer

Hoogsensitieve medewerkers zijn fijne en collegiale medewerkers. Zij werken met oog voor detail én zien het grotere geheel. Ook zien en voelen zij wat er onder water speelt. Eigenlijk is een hoogsensitieve medewerker de ideale medewerker.

Wanneer HSP’s in balans zijn en overprikkeling door externe en interne prikkels weten te voorkomen, overschrijden zij niet snel hun eigen grenzen. Echter intense moeheid, perfectionisme en faalangst zijn een risico voor verzuim.

Overprikkeling is te voorkomen door bijvoorbeeld:

  • Extra pauze te nemen in de loop van de dag,
  • Zogenaamde “noise cancelling” koptelefoons te gebruiken in kantoortuinen,
  • Actief op te laden door bijvoorbeeld sporten, wandelen of tijd in de natuur doorbrengen.

Coaching helpt

Coaching met de TMA Talentenanalyse helpt enorm om hoogsensitiviteit als kracht en talent te zien in plaats van een last. Wil jij ook van je last een kracht maken? Neem contact op met mij, Larinda Bok van Hoogbegaafdexpert.

In mijn aanpak staat de “coping” centraal, dat is de manier hoe jij met hoogsensitiviteit omgaat. Ik werk intuïtief en met wetenschappelijk onderbouwde modellen zoals de Talenten Motivatie Analyse als persoonlijkheidsonderzoek en de ACT methodiek.

Daarnaast profiteer jij van mijn bedrijfskundige-, psychologische-, management- en verpleegkundige kennis en jarenlange werk- en levenservaring.

Mijn motto uit zich in onderstaande wens: “Ik vind dat je mag weten wie je bent, mag voelen wat je voelt en dat je mag denken wat je denkt, zodat je kunt worden wie je werkelijk bent.”

Die wetenschap en dat voelen en denken gun ik iedereen!