De vernieuwde TMA Certificatie vormt een tweetrapsraket!’ In gesprek met TMA Trainer Marjon Vervest

Screenshot 2022-06-07 at 11.54.44.png

Tijd om kennis te maken met één van de TMA Trainers, die de vernieuwde TMA Certificeringstraining trainen. Hoe heeft Marjon Vervest de training in de nieuwe vorm ervaren? Wat zijn haar take aways over blended learning?

Marjon Vervest is zelfstandig trainer, coach en adviseur in talentmanagement. In haar benadering kijkt Marjon altijd wat er nodig is: door middel van maatwerk voegt ze waarde toe, met veel aandacht voor de persoon. Ze merkt dat ze steeds meer TMA inzet in haar werk, vanwege de brede toepassing. ‘Het begeleiden van individuen, teams of organisaties bij de invoering van talentmanagement, het kan allemaal onder de kapstok van TMA.’

Als TMA Certificeringstrainer is Marjon praktijkgericht en invoelend. In haar trainingen schept ze een toegankelijk en open klimaat, waarin deelnemers zoveel mogelijk zelf kunnen oefenen en mogen toepassen.

Op dit moment draait Marjon haar tweede TMA Certificeringstraining in de nieuw stijl. Ze ervaart de nieuwe training als een echte verbetering. ‘Dit komt met name doordat de deelnemers thuis al veel aan de theorie doen. Hierdoor heb je echt een ander instapniveau, merk ik als trainer.’ De deelnemers zijn in de training veel meer bezig met toepassen van het geleerde in de praktijk. Zij geven terug dat ze het heel fijn vinden om tijdens de trainingsdagen zoveel te kunnen oefenen.

Voor Marjon heeft het grote toegevoegde waarde dat deelnemers tijdens de trainingsdagen vooral veel oefenen. Zij vertelt: ‘De training vormt zo een tweetrapsraket: de e-learning en de live trainingsdagen met veel aandacht voor de praktijk.’ Zo leren deelnemers praktisch hoe je de TMA Methode toepast.

Marjon kan de twee vormen ook echt vergelijken: ‘Vorige week nog gaf ik dag 2 in de oude vorm.’ Ze ervaart de nieuwe vorm van trainen als effectiever. ‘Je bent als trainer een stuk minder aan het zenden in de nieuwe stijl. In de oude stijl kreeg ik soms veel vragen over de theorie. Dit houdt dan soms de groep ook een beetje op. In de nieuwe stijl is er veel meer ruimte om in de e-learning zelf alles rustig, in eigen tempo, door te nemen.’

Niet alleen de ‘denkers’ hebben echter baat bij blended learning: ‘Mensen met praktische, creatieve leerstijl kunnen hier goed mee uit de voeten, omdat ze zoveel mogen oefenen tijdens de trainingsdagen.’ Daar ligt voor Marjon misschien wel het grootste voordeel: doordat de theorie los aangeboden wordt, hebben deelnemers veel meer keuze in hoe zij deze tot zich nemen.

Natuurlijk kent de nieuwe training ook een nadeel: de voorbereiding vraagt meer tijd van deelnemers. Marjon geeft aan hoe belangrijk het is om van tevoren te communiceren: ‘wat wordt er allemaal van je verwacht en hoeveel tijd kost het?’ De voorbereiding is van zo’n grote toegevoegde waarde, dat het plannen van voorbereidingstijd echt nodig is. Dat betekent wél, dat de kersverse TMA Professionals na de training pijlsnel aan de slag kunnen.