TMA Professional in het zonnetje: Emi Salas

1652945670575.jpeg

Emi Salas. Emi (55) is loopbaancoach en begeleidt jongeren bij hun keuze voor een studie/tussenjaar. “Jonge mensen maken, in een periode waarin ze nog in ontwikkeling zijn, belangrijke keuzes.”

Emi begeleidt jongeren vanaf vijftien jaar, maar ziet ook twintigers en dertigers in haar praktijk en bij haar opdrachtgevers. “Mensen die vroeger niet de juiste studiekeuze hebben gemaakt, blijken later vaak ook niet goed op hun plek te zitten. Daarom is het zo belangrijk om al op jonge leeftijd inzicht te krijgen in je talenten. Jonge mensen maken, in een periode waarin ze nog in ontwikkeling zijn, belangrijke keuzes. Tegenwoordig kies je niet meer een baan waarin je altijd blijft werken, maar is het vooral van belang om te weten in welke omgeving je past en hoe je je talenten kunt inzetten.”

Met omwegen naar de juiste plek

Het kostte Emi zelf ook wat omwegen om op de juiste plek te komen, maar ze kent intussen haar talenten: ze is inlevend en goed in netwerken, samenwerken en plannen & organiseren. “Ik heb verschillende functies gehad. Twintig jaar werkte ik als marketing- en communicatiespecialist bij een bank, waar ik veel vrijheid kreeg en veel leerde.”
Toch ontbrak er iets. “Omdat ik mijn vinger er niet op kon leggen, ging ik in gesprek met een loopbaancoach. Toen bleek dat ik verdieping zocht en dat het ontwikkelen en begeleiden van jonge mensen mij veel meer voldoening zou geven. Vier jaar geleden heb ik mijn praktijk opgezet. Nu voel ik dat iets doen wat je leuk vindt echt anders is dan iets doen met passie en energie.”

Nationale Jongeren Talentendag

Emi werkt ook als coach voor Kickor, dat in oktober de Nationale Jongeren Talentendag organiseert. “De dag is bedoeld om de mentale gezondheid van jongeren een boost te geven, iets wat juist nu hard nodig is. De druk om te presteren is groot. Jongeren voelen die druk niet alleen vanuit hun omgeving, maar ook vanwege oplopende studieschulden. Ze leggen de lat voor zichzelf hoog en willen, onder meer door sociale media, voldoen aan het ‘perfecte plaatje’.”
De coronaperiode - waarin er minder te doen was en er minder mogelijkheden waren om elkaar te ontmoeten - heeft hierop ook invloed. “Bij sommigen is de motivatie om te leren helemaal verdwenen. Meer dan ooit zijn jongeren zoekende naar wat ze willen en kunnen.” De Kickor-coaches werken belangeloos mee aan de dag om deze jongeren te begeleiden, stimuleren en inspireren.”

Ga in gesprek

Emi tipt: “Als je worstelt met je zelfvertrouwen, prestatiedruk en/of niet goed weet welke kant je op wilt en kunt gaan, praat dan met je ouders of met leeftijdgenoten. Je bent namelijk niet alleen. Voel je dat je meer nodig hebt, kun je in gesprek met een coach. Ik ontdek samen met jongeren door middel van de TMA Talentenscan, opdrachten en gesprekken hoe ze in elkaar zitten, waar ze goed in zijn en waar ze blij van worden. Die inzichten zijn superwaardevol voor hun studie- en loopbaankeuzes. Daarom adviseer ik jongeren: neem de tijd om jezelf te leren kennen, te ontdekken wat je talenten zijn en dan te kiezen wat bij jou past.”

Werk ook aan Talent met TMA

Consultants

Als consultant begeleid je jouw klanten bij het implementeren van TMA Talent Management. Je gaat uit van positieve psychologie.

Organisaties

Als organisatie wil je de TMA positieve psychologie instrumenten en TMA Talent Management Methode implementeren in je eigen organisatie.

Coaches

Als coach geloof je in positieve psychologie, talent en mogelijkheden die het verschil maken voor de kandidaten die je begeleidt.