Monuta gelooft in ontwikkeling voor iedereen met TMA

kc07hhat.jpg

De uitvaartbranche is in beweging. Concurrentie van zzp’ers, de digitalisering en veranderende wensen van de klant zorgen voor nieuwe manieren van werken. Bij Monuta legt men daarom de focus op het talent van de medewerker. Alles met het doel om de klant nog beter te kunnen bedienen.

,,Waar liggen jouw talenten en hoe kunnen we die nog beter inzetten? Die vraag is de afgelopen jaren ontzettend belangrijk geworden”, vertelt Daphne Beerepoot, HR Manager bij de landelijke uitvaartorganisatie en uitvaartverzekeraar. ,,De veranderingen in de branche zorgen er binnen ons bedrijf ook voor dat we moeten reorganiseren. En dat houdt meer in dan banen schrappen, het draait vooral om de juiste mensen op de juiste plek zetten.”

Beerepoot introduceerde ten behoeve van de reorganisaties het Talentdenken bij Monuta. ,,Bij vorige werkgevers had ik al met de TMA Methode gewerkt en wat me hierbij vooral aansprak, was de positieve insteek. Mensen die de Talentenanalyse doen, komen meer te weten over hun talenten. Dat kan alleen maar van pas komen in je carrière. Monuta is van oudsher een organisatie met lange dienstverbanden, maar dat past niet meer in deze tijd. We moeten langer doorwerken en dan wil je wel iets doen wat bij je past.”

Feest der herkenning

Agnes ter Agter is een van de medewerkers die al jaren bij Monuta in dienst is, binnen de holding van de organisatie. ,,Zeventien jaar om precies te zijn”, vertelt ze. ,,Ik heb in die tijd wel op allerlei afdelingen gewerkt, dus het verveelt nooit.” Ter Agter werkt sinds 2010 als internal auditor. ,,In de loop van vorig jaar is onze afdeling getoetst door een externe partij. We kwamen daar goed doorheen, maar het bleek dat we op een aantal punten nog wel iets konden aanscherpen. Mijn manager besloot samen met de directie en HR om de functieomschrijvingen in lijn te brengen met de TMA Methode en de TMA in te zetten.”

,,Hoewel de Talentenanalyse voor mij uit de lucht kwam vallen, was het wel precies het juiste moment”, vervolgt Ter Agter. ,,Als je al zo lang bij een bedrijf werkt, vraag je je natuurlijk weleens af of dit is wat je de rest van je leven wil doen. Daarom vond ik het wel een mooi aanbod om eens te kijken waar ik stond. Het was een feest der herkenning. Mijn drijfveren bleek ik goed op orde te hebben. Er was wel verbetering mogelijk, maar dat zou me niet veel energie kosten.”

Na de TMA Talentenanalyse werd de 360 graden feedback ingezet, waarvoor de manager, een collega en twee klanten hun mening over Ter Agter mochten geven. ,,Daar kwamen twee verrassende dingen uit: het eerste was dat ik overtuigend overkwam, terwijl ik juist dacht dat ik daaraan moest werken. Het tweede was dat ik ervan overtuigd was dat ik heel klantgericht werk, terwijl de klanten vonden dat daarin nog wat te verbeteren viel. Ik heb nu een gesprek met de klanten ingepland om met hun input aan de slag te kunnen gaan.”

Meer vrijheid

Voor Ter Agter is het de eerste keer dat ze zulke specifieke feedback heeft gekregen. ,,Klanten krijgen van ons na een audit altijd een evaluatieformulier, maar daar komt nooit iets bijzonders uit. Nu was niet alleen de vraagstelling anders, maar ook de insteek: wij gaven aan dat we naar een hoger plan wilden en vroegen daarbij hulp. Dat zorgde er blijkbaar voor dat mensen veel meer het gevoel hadden dat ze ons hiermee van dienst konden zijn.”

Ter Agter is niet zozeer van plan om op korte termijn van baan te veranderen. ,,Maar ik heb nu wel meer inzicht in wat mijn mogelijkheden zijn. En niet alleen ikzelf; ik merk dat mijn manager dankzij de rapporten van de TMA Talentenanalyse meer bezig is met hoe hij met mij omgaat. Ik krijg meer vrijheid, omdat mijn manager nog beter weet wat ik kan en hoe ik ben. Bovendien spreken we elkaar veel meer aan op gedrag, daarin zijn we zakelijker geworden. Issues worden eerder besproken. Ik vind dus dat ik er niet alleen persoonlijk van kan groeien, maar ook dat we er als afdeling beter van worden.”

Veel onzekerheid

Auke van der Endt zat vorig jaar binnen Monuta in een heel andere reorganisatie. Als manager uitvaartzorg werd zij net als haar collega’s boventallig verklaard. Functies moesten opnieuw worden ingevuld en iedereen mocht solliciteren. Een logische stap, vond Van der Endt. ,,De aansturing moest anders en dan komt er ook een ander profiel. Het was niet shocking, maar wel voor het eerst dat zoiets binnen de organisatie gebeurde. Dat zorgde natuurlijk voor veel onzekerheid.”

Van der Endt was bekend met andere tools, maar niet met de TMA Talentenanalyse. ,,Ik sta altijd open voor dit soort tools, want inzicht in jezelf zie ik als een verrijking voor de toekomst, zowel privé als zakelijk. Je ziet precies waar je kwaliteiten liggen en waar je op leegloopt, maar dankzij de 360 graden feedback ook hoe anderen naar je kijken. Uit het rapport bleek wel dat ik heel goed paste op de functie van commercieel manager regio Midden Zuidwest.”

Niet goed of fout

De uitvaartverzorgers hebben onlangs ook de TMA Talentenanalyse gedaan, want ook hun functie is veranderd en hier moest opnieuw op worden gesolliciteerd. Van der Endt was hier als manager nauw bij betrokken. ,,De een vindt het lastig als er een spiegel wordt voorgehouden, de ander juist leuk. Ik zie de TMA als kapstok voor wie je bent en wat je doet en vooral iets wat je kunt gebruiken in je verdere loopbaan. Het is een basis en het kan niet goed of fout zijn.”

,,Het kan wel voor bevestiging zorgen, of juist voor verrassingen”, vervolgt Van der Endt. ,,Twee medewerkers zijn mede door de analyse gestopt met hun functie. Ze gaven aan dat de nieuwe rol niet bij hen paste. Dat bleek ook uit hun rapporten, dus het is alleen maar mooi om dat te zien worden bevestigd.”

Start ook met TMA

Consultants

Als consultant begeleid je je klanten door TMA Talent Management te implementeren. Je gaat uit van positieve psychologie.

Organisaties

Als organisatie wil je de TMA positieve psychologie instrumenten en TMA Talent Management Methode implementeren in je eigen organisatie.

Coaches

Als coach geloof je in positieve psychologie, talent en mogelijkheden die het verschil maken voor de kandidaten die je begeleidt.

Vrijblijvend meer info over TMA

Error