De cirkel is rond met 360 graden feedback en selectie assessment

De RAVU (Stichting Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) biedt (acute) ambulancezorg en -vervoer in de provincie Utrecht. Er werken 465 mensen op de ambulance, op de meldkamer en op kantoor. Als evaluatie-instrument zet de RAVU voor alle medewerkers de 360-graden-feedback in. Triple Balance begeleidt, adviseert en traint leidinggevenden en HR adviseurs om deze vorm van feedback effectief in te zetten.

Alles in één

“Lekker no-nonsense. Dat zijn wij ook!” ‘Wij’ is ambulancedienst RAVU en aan het woord is Natasja Meijer, Senior Adviseur HR. Zij heeft intensief samengewerkt met Triple Balance. Als organisatie wilde RAVU meer uit de jaargesprekken halen, daarom zijn ze met 360 graden feedback gestart voor alle medewerkers. “De tool kenden we al, maar we hadden verschillende partijen voor ontwikkeling van onze medewerkers en selectie van nieuwe werknemers, daar wilden we vanaf. We vonden één partij in Tripple Balance.”

Heldere verwachtingen

De eerste stap die samen met Triple Balance is gemaakt is de implementatie van goed competentiemanagement. “We gebruikten veel te veel competenties waardoor het evaluatieproces onnodig veel tijd koste en de motivatie bij de werknemers laag was om deze tool in te zetten.” Léon nam daarom samen met Natasja de profielen onder de loep. Triple Balance heeft geholpen de verwachtingen over het gewenste gedrag in elke functie te verhelderen en heeft structuur aangebracht in de profielen. Het is overzichtelijker geworden door o.a. generieke profielen op te stellen die voor meer functies te gebruiken zijn. Er is structuur aangebracht door binnen een profiel een driedeling aan te brengen in de mate van belang van de competenties in; essentieel, aanvullend en gewenst. “Dit helpt ons om heldere verwachtingen te scheppen naar onze werknemers.”

No-nonsense

Triple Balance heeft vervolgens de implementatie begeleid van de 360 graden feedback. Hiervoor hebben ze handleidingen gemaakt voor leidinggevenden en medewerkers en een beleidsstuk geschreven over het gebruik van de 360-graden-tool. Daarnaast zijn de leidinggevenden getraind en hierna zijn we van start gegaan. “Binnen RAVU kenden we de tool al, maar door de intensieve begeleiding van Niels en Léon met handige tips & tricks en advies op maat halen we er nu veel meer uit. Ze ondersteunen waar het nodig is, geven geen ongewenst advies. Ze zijn lekker no-nonsense, dat zijn wij ook! Dat merk je in de samenwerking en communicatie. Ze zeggen waar het op staat, draaien niet om de hete brij heen. Als je met een vraag komt, dan komen ze ook met een concreet antwoord. Ik wil graag praktisch en resultaatgericht met iets aan de slag, dat bieden zij. En dat werkt heel positief!”

“[…] Ze ondersteunen waar het nodig is, geven geen ongewenst advies. Ze zijn lekker no-nonsense, dat zijn wij ook!”

Natasja Meijer, Senior Adviseur HR

Mooie cirkel

Wat Natasja zelf goed bevalt is dat er mooie loops zijn ontstaan. Naast de 360 graden feedback helpt Triple Balance ook bij de selectie van nieuwe medewerkers. De kwaliteit van de ambulancezorg hangt in grote mate af van de deskundigheid van de professionals. In het selectieproces is het daarom erg belangrijk om te weten of de medewerker geschikt is voor de functie. “Je wilt eigenlijk een soort voorspellende waarde hebben”, zegt Natasja. De assessment rapportages van Triple Balance zijn helder, overzichtelijk en geven voldoende houvast om beslissingen op te baseren. De punten die naar voren komen uit het assessment kunnen nu ook terugkomen in het jaargesprek en de 360-graden-feedback. Een mooie cirkel.”

Het einde van de samenwerking is voorlopig nog niet in zicht. “Je merkt dat de mensen van Triple Balance zich goed voorbereiden, ze hebben kennis van zaken en komen afspraken na. Ook in de training zoeken en vinden ze aansluiting bij de groep en ze weten er door de opdrachten een dynamische bijeenkomst van te maken. Het fijne is dat ze openstaan voor verschillende aspecten: of je nu een coachvraagstuk hebt, behoefte aan teamtraining, hulp bij selectie of persoonlijke ontwikkeling, ze hebben de expertise in huis en passen die aan naar jouw behoefte.”

“Ach,” zegt ze tot besluit, “het zijn gewoon prettige mensen om mee te werken.”

Bron: Tripple Balance

Start ook met TMA

Consultants

Als consultant begeleid je je klanten door TMA Talent Management te implementeren. Je gaat uit van positieve psychologie.

Organisaties

Als organisatie wil je de TMA positieve psychologie instrumenten en TMA Talent Management Methode implementeren in je eigen organisatie.

Coaches

Als coach geloof je in positieve psychologie, talent en mogelijkheden die het verschil maken voor de kandidaten die je begeleidt.

Vrijblijvend meer info over TMA

Error