Werkgeluk, ook voor de oudere medewerker!

Werkgeluk, ook voor de oudere medewerker!

Ineens ben ik 70 jaar geworden zonder dat ik er erg in had! Nog steeds elke dag aan het werk met veel plezier en kom meestal thuis met een goed en voldaan gevoel. Wel krijg ik zeer regelmatig de vraag wanneer het over mijn leeftijd gaat: “En, werk je nog?”

WhatsApp Image 2021-09-21 at 14.56.52.jpeg

Vol verbazing antwoord ik dan: “Waarom zou ik stoppen? Je stopt toch ook niet met muziek maken als je ouder wordt wanneer je daar talent voor hebt?”

Dat gegeven heeft me toch aan het denken gezet over mezelf. Waarom denken veel mensen over stoppen met werken op mijn leeftijd of zijn al gestopt terwijl ik nog graag dagelijks in het werkproces actief wil zijn en mij dat werkgeluk oplevert?

Een korte reflectie naar het begin van mijn leven

In mijn huiskamer staat een kleine foto van mijzelf. Een meisje van twee jaar oud dat open de wereld in kijkt vol vitaliteit en leven. Hoe kan het dat ik, nu 70 jaar, nog niets van deze vitaliteit heb verloren en nog steeds met bijna dezelfde levenskracht het leven tegemoet treedt als ware het dat ik net begonnen ben?

IMG_5881.jpg

Dit gegeven heeft mij tot de volgende inzichten gebracht.

Wat zijn en waren mijn diepste behoeften?

Wanneer ik op basis van TMA naar mijn drijfveren kijk dan zijn er wel een aantal die antwoord geven op die vraag. Mijn behoefte aan erkenning (aanziensbehoefte), zelfredzaamheid, grensverleggend, ondernemend, gecombineerd met de behoefte tot verantwoordelijkheid en sturend (dominantie) vormen talenten die mij kenmerken en die voor mijzelf essentieel zijn om gehoor aan te geven. Wanneer ik terugdenk aan dat kleine meisje manifesteerde zich dat al snel doordat ik altijd tussen de schuifdeuren wilde optreden en heel erg gelukkig werd wanneer ik als kind circusje kon spelen waarbij mijn vriendinnen de leeuwen moesten spelen en ik de dompteur was.

Daar zag je al dat ik gelukkig werd als ik de verantwoordelijkheid kon nemen over de situatie, erkenning kreeg, creatief in het spel kon zijn en mijn omgeving kon beïnvloeden. Mijn diepere behoeften konden uitgroeien tot talenten zonder dat dit tot relatiespanning leidde omdat ik niet competitief ben (lage ambitie).

Talenten houden nooit op om ontwikkeld te willen worden

Tijdens mijn leven heb ik ervaren dat, wanneer je in een omgeving wordt geplaatst waarbij deze talenten door die omgeving erkend en gewaardeerd worden, deze talenten van rudimentaire beginselen kunnen uitgroeien tot mooie parels.

Let wel: de omgeving waarbinnen je wordt geplaatst of je jezelf plaatst, is essentieel om dat groeiproces door te kunnen maken! Ook ik heb moeten ervaren dat een aantal jaren in een omgeving leven waar deze talenten niet werden gewaardeerd kunnen leiden tot ernstige psychische en fysieke klachten. Het kost dan veel moeite om dat eerst in te zien en vervolgens tot de juiste keuze te komen om naar een andere omgeving te vertrekken. Dat kan voor eenieder ofwel op persoonlijk vlak zijn ofwel in een werksituatie. Wanneer talenten zich niet (meer) kunnen ontwikkelen, verschrompelen ze tot dor hout en word je een schim van jezelf. Keuzes maken is dan de opdracht.

Werk, samen met vitaliteit leidt tot werkgeluk

Ik heb in mijn (werk)leven ontdekt dat werk en levensgeluk tot ontwikkeling gebracht kunnen worden door een aantal factoren en overtuigingen:

  • Ieder mens heeft talenten.
  • Ken jezelf en accepteer jezelf in wat jou drijft en wat specifiek jouw talenten zijn.
  • Leer te erkennen dat niet elke omgeving past bij wie jij bent en een omgeving is waar je gelukkig kunt zijn.
  • Neem daar verantwoording voor zonder die omgeving te willen veranderen.
  • Ga wel in gesprek met die omgeving zolang het kan.
  • Ontdek de manier waarop jouw talenten zich ontwikkelen en blijf daarin leren.
  • Geef wat jij ontwikkeld hebt door aan anderen die wellicht deze talenten ook verder kunnen ontwikkelen. Werkgeluk zit ook in het delen met anderen.
  • Leer van andermans talenten die jij niet hebt. Weet dat je samen meer bent dan de afzonderlijke delen.

Het allerbelangrijkst is dat je ook voor de ander werkgeluk kunt betekenen. Dus verschillende talenten vullen elkaar aan. Leeftijdsspreiding en leren van nieuwe kennis en ervaring geeft zowel medewerker als organisatie vitaliteit.

Dat kleine meisje op de foto kon er nog geen woorden aan geven...de 70 jarige vrouw die ik ben geworden wel.

Geschreven door Manager Director TMA Francisca Schroer

Wil je weten wat TMA voor jou of jouw bedrijf kan betekenen? Mail dan voor vrijblijvende informatie naar info@tma.nl