Werkgeluk...it’s Your(ce) choice!

Werkgeluk...it’s Your(ce) choice!

Het is de week van het werkgeluk iets wat TMA ontzettend belangrijk vind!

Wij vroegen HR adviseur Jeannet van Heuven van Staereling van Yource Group daar iets over te schrijven en wat tips te geven! In het artikel lees je meer over werkgeluk en hoe de TMA daarin kan ondersteunen.

De wereld wordt steeds sneller en digitaler. Dat heeft ook invloed op de manier waarop wij onze medewerkers blij en energiek houden. We zien een verschuiving plaatsvinden van welvaart naar welbevinden. Het is fijn als je werk kunt doen waarbij je het beste uit jezelf haalt, waarin je plezier hebt, jezelf kunt zijn en wat een gevoel van zingeving oplevert. Hoe beweeg je als werkgever mee met deze ontwikkeling, zodat je medewerkers in hun kracht zet op basis van de behoefte van de medewerker en het aanwezige talent?

Basisvoorwaarden voor werkgeluk

Als werkgever heb je niet volledig invloed op iemands geluksgevoel, maar we kunnen er wel een belangrijke bijdrage aan leveren! Door te voldoen aan een aantal voorwaarden, waardoor een medewerker zich gelukkig voelt. Zo blijkt dat veel mensen energie krijgen van hun werk, als bepaalde basisbehoeften op orde zijn. Denk bijvoorbeeld aan goed met collega’s opschieten (sociale verbinding), je eigen keuzes maken (autonomie), waarde toevoegen (zingeving) en je talenten benutten (competenties). Een goede match tussen een medewerker en het bedrijf is belangrijk en draagt bij aan iemands werkgeluk.

Truly Match

Om in te schatten of er een goede match is tussen een medewerker en bedrijf, wat uiteindelijk dus bijdraagt aan het werkgeluk van een medewerker, onderzoeken wij dit graag vooraf. Yource gebruikt bij de werving en selectie onder andere de TMA (Talent Motivatie Analyse) om dit te onderzoeken. Als iemand door is naar het tweede selectiegesprek, dan willen we de nieuwe medewerker ook echt beter leren kennen. We gebruiken de TMA daarbij als hulpmiddel. De voorkeuren en talenten zijn daarin helder in kaart gebracht en tijdens het gesprek komen we erachter of de persoonlijkheid matcht bij ons bedrijf en bij de functie waarop iemand solliciteert. Is dat zo? Dan hebben we een Truly Match!

Groei en ontwikkeling

We gebruiken de TMA niet alleen tijdens het werving en selectieproces, maar ook tijdens de loopbaan van een medewerker. Bij Yource willen we onze medewerkers graag zoveel mogelijk in hun kracht zetten. De TMA rapporten en het TMA dashboard werken hierbij ondersteunend. Ze geven een goed inzicht in ontwikkel- of doorgroeivraagstukken, omdat de aanwezige drijfveren en talenten van de medewerker daarin staan beschreven. Ook de nog te ontwikkelen competenties van een medewerker worden mooi in kaart gebracht in een TMA. Deze insights maken het leuk om verder te werken aan de ontwikkeling van een medewerker en zo benut je zijn of haar talenten optimaal. Dit draagt bij aan het werkgeluk van iemand en dat heeft uiteindelijk weer invloed op de energie en vitaliteit.

Geluk is meetbaar

Om te weten of onze medewerkers goed in hun energie zitten en werkgeluk ervaren, meten we dit maandelijks. Iedere maand geven alle medewerkers met een cijfer aan hoe ze het werkplezier hebben ervaren en of ze vinden dat ze een zinvolle bijdrage hebben geleverd. Dat geeft ons een goed beeld hoe het overall gaat met onze medewerkers. Tijdens medewerkerstevredenheidsonderzoeken, bij ons noemen we dit Your Member Experience, zoomen we dieper in op tevredenheid over allerlei onderwerpen. Bijvoorbeeld op de tevredenheid over de inhoud van het werk, begeleiding, werk-privé balans, werkomgeving en techniek. We bekijken en bespreken de uitkomsten van deze onderzoeken en soms zoeken we samen met medewerkers naar oplossingen tijdens medewerkerpanels.

Geluk is maakbaar

Leo Tolstoj (filosoof, 18-28-1010) zei ooit “Geluk is niet afhankelijk van dingen buiten ons, maar van de manier waarop wij die zien”.

De ene persoon wordt nu eenmaal geboren met iets meer aanleg om het leven positief te benaderen, dan een ander. Onze eigen gedachtes en gedrag bepalen voor een groot deel het geluksgevoel.

Ter afsluiting delen we graag inspirerende 5 tips om een geluksgevoel bij medewerkers te creëren:

  • Communicatie - Gebruik positieve bewoordingen in je communicatie.
  • Verbinding - Creëer een community, een wij-gevoel. Work hard, play hard.
  • Ambitie - Werk samen aan toekomstplannen en deel deze met anderen.
  • Ondernemerschap - Geef ruimte om ondernemend te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.
  • Vertrouwen - Geef vertrouwen en spreek dit ook uit.

Happiness...make it Yource!